Dynia zwyczajna - Cukinia Coucourzelle
Cukinia Coucourzelle to wczesna odmiana cukinii, plenna o wysokiej sile wzrostu. Skóra plonu gładka, o intensywnie zielonej barwie, niekiedy zdobionej przez jaśniejsze smugi. Owoce mają najwyższą wartość odżywczą przy długości ok. 20 cm. Miąższ jest twardy i chrupiący. Jest świetnym dodatkiem wielu potraw w różnych formach.
Zalety:
- Dorodne, soczyste plony,
- Idealnie nadaje się do wielu dań,
- Lekkostrawna i zawiera dużo witamin.
Ciekawostki:
- Cukinie bogate są w błonnik oraz sole mineralne, dzięki temu świetnie sprawdzą się w każdej diecie. Do tego zawierają potas i żelazo, działa odkwaszająco na organizm.
- Szczególnie poleca się cukinię w gotowaniu leczo, ale również panierowane, pieczone i smażone na patelni, lub grillu.
Wysiew:
- Od kwietnia do maja w rozstawie 100x80 cm.
- Oczekiwany zbiór to lipiec-sierpień.
- Stanowisko powinno być ciepłe i osłonięte od wiatru.
- Ważne jest regularne podlewanie zwłaszcza w czasie upałów i suszy.