Dynia olbrzymia Bambino
Dynia Bambinoto dobrze plenna odmiana średnio wczesna. Tworzy kuliste owoce o delikatnej skórce, które mogą osiągać ciężar od 15 do 50 kg. Charakteryzuje się płożącym pokrojem, długimi rozgałęzieniami oraz zwartym, kruchym i soczystym miąższem. Po zbiorach może być przechowywana nawet przez kilka miesięcy.Dynia olbrzymia Bambino wyróżnia się znakomitym smakiem. Jej miąższ idealnie nadaje się na aromatyczne zupy, puszyste ciasta oraz placki. Ze względu na dobroczynne właściwości, bogactwo witamin i minerałów doskonale sprawdza się jako składnik zrównoważonej diety.
Wysiew:
- do gruntu: w maju – na zbiór jesienny we wrześniu i październiku
- rozsada: w kwietniu (nasiona siejemy osobno do małych doniczek)
Rozstawa: 150x80 cm
Stanowisko: słoneczne, osłonięte od silnego wiatru
Nawożenie: dynia olbrzymia Bambino lubi glebę żyzną i próchniczną. Bardzo dobrze rośnie w pierwszym roku po oborniku. Dobrze reaguje na nawożenie kompostem.
Zalety:
- miąższ zwarty, soczysty, kruchy
- dobra plenność
- łatwość w uprawie
- wybitne walory smakowe
- możliwość długotrwałego przechowywania
- wysoka zawartość karotenu i witaminy C
- nie kumuluje metali ciężkich i azotanów
Ciekawostki:
- Nawozy azotowe stosujemy przed siewem lub sadzeniem dyni, oraz pogłównie - w okresie zawiązywania pierwszych owoców.
- W jesiennym nawożeniu dyni warto stosować nawóz uniwersalny o wysokiej zawartości fosforu, potasu i wapnia.
- Dynia jest dobrym przedplonem dla wielu warzyw.
- Najsmaczniejsze są dynie Bambino nie całkiem dojrzałe, kiedy ich miąższ jest jędrny, miękki i łatwy do krojenia.
- Miąższ dyni poleca się kobietom w ciąży, gdyż jest znakomitym środkiem przeciw nudnościom i wymiotom.
- Najcięższa dynia na świecie, wpisana do Księgi rekordów Guinnessa, została wyhodowana w 2021 roku we Włoszech i ważyła 1225,6 kg!