Drożdże gorzelnicze Prestige Black Label Turbo Yeast 18% to kompozycja silnego i wyjątkowo szybkiego szczepu drożdży oraz pożywki, witamin i mikroelementów.
Black Label powszechnie uważa się za dające najczystszy nastaw drożdże na terenie Europy.
* przefermentują 6-8 kg cukru w 2-5 dni (standardowo 3 dni)
* uzyskamy zacier o mocy 14-18%.
Instrukcja:
1. 6kg cukru dokładnie rozpuścić w 8 litrach gorącej wody.
2. Uzupełnić do 25L i ostudzić do temperatury 25°C, dodać zawartość torebki, intensywnie mieszać przez 1 minutę.
3. Fermentację trzeba przeprowadzić w temperaturze 20-30°C przez 2-5 dni.
.
Drożdże z serii Prestige gwarantują czystą i szybką fermentację oraz wytwarzają mniej produktów ubocznych (mała liczba estrów, kwasów, związków karbonylowych i siarki).
W tym momencie są to najlepsze jakościowo drożdże gorzelniane w Europie.
Proporcje:
200L wody 8op. 48kg cukru
250L wody 9op. 60kg cukru
300L wody 10op. 72kg cukru
350L wody 11op. 84kg curu
400L wody 12op. 96kg cukru
450L wody 13op. 108kg cukru
500L wody 14op. 120kg cukru
600L wody 15op. 144kg cukru
700L wody 16op. 168kg cukru
800L wody 17op. 192kg cukru
900L wody 18op. 216kg cukru
1000L wody 19op. 240kg cukru
Zawartość:
drożdże, pożywka, witaminy oraz mikroelementy
Masa netto: 90g
Producent: Gert Strand AB
Data minimalnej przydatności/nr partii, na opakowaniu.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
Uwaga:
ze względu na bardzo burzliwy przebieg fermentacji, ważne jest, aby zapewnić wystarczającą ilość miejsca w fermentatorze - najlepiej, aby na 25 litrów nastawu przeznaczyć pojemnik fermentacyjny 30 litrów.
Pokrywa pojemnika musi zostać położona luźno, niedociśnięta.
W przypadku korzystania z balonu nie należy używać rurki fermentacyjnej, ani korka.
Czas fermentacji może ulec zmianie w zależności od panujących warunków.