Jak co roku o tej porze przyłączamy się do zbiórki prowadzonej na rzecz Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
W tym roku przygotowaliśmy DOWOLNE szkolenie kawowe przeznaczone dla dwóch osób, które zostanie przeprowadzone w Java University przez naszego trenera Łukasza Stępniaka.
To od Was zależy, które szkolenie będzie dla Was najbardziej interesujące! Po wylicytowaniu aukcji macie dowolność w wyborze szkolenie, wystarczy że napiszecie do nas wiadomość :)
Pomaganie jest fajne, zróbmy to razem! Zapraszamy!
SZKOLENIE BARISTA BASIC
PROGRAM SZKOLENIA:
a)TEORIA
- Pochodzenie kawy (uprawa, odmiany Arabiki, proces obróbki ziaren)
- Co oznacza termin Specialty Coffee?
- Różnica pomiędzy Single Origin Espresso a Espresso Blend
- Świeżość ziaren (jak odpowiednio przechowywać kawę, zasada FIFO itp.)
- Espresso - czynniki wpływające na przyrządzenie idealnego espresso
- Co oznaczają pojęcia : doza i uzysk, nadektrakcja i podekstrakcja?
b)PRAKTYKA
- Podekstrakcja i nadekstrakcja espresso
- Doza, uzysk, waga
- Prawidłowe espresso
- Technika spieniania mleka
- Różnice pomiędzy kawami mlecznymi : Latte, Cappuccino, Flat White
- Technika zalewania mleka/podstawy Latte Art.
- Konserwacja i czyszczenie urządzeń.
DODATKOWO otrzymasz :
- dyplom ukończenia szkolenia
- materiały szkoleniowe w formacie PDF
- 250g kawy do espresso
MIEJSCE: Java Coffee Company, ul. Palisadowa 20/22, Warszawa
SZKOLENIE MASTER BREWER
PROGRAM SZKOLENIA:
a)TEORIA
- Co oznacza termin Specialty Coffee?
- Różnica pomiędzy Single Origin a Blend, Medium i Light Roast
- Jak odczytywać informacje z etykiety na kawie
- Świeżość ziaren oraz ich odpowiednie przechowywanie
- Podstawowe pojęcia w alternatywie : pour over, drip, imersja itd.
b)WARSZTATY
- Ćwiczenia sensoryczne : smak, aromat
- Urządzenia : Chemex, Aeropress, French Press, V60 i Syfon
- Różnice w stopniu zmielenia kawy
- Techniki zalewania. Jaki mają wpływ na ekstrakcję kawy?
DODATKOWO otrzymasz :
- dyplom ukończenia szkolenia
- materiały szkoleniowe w formacie PDF
- 250g kawy do dripa
MIEJSCE: Java Coffee Company, ul. Palisadowa 20/22, Warszawa
SZKOLENIE MILK MASTER
PROGRAM SZKOLENIA:
a)TEORIA
- Kawa - jakie espresso dobrać do kawy mlecznej;
- Czystość i konserwacja ekspresu;
- Free Pour a Etching - różnice i zastosowanie;
b)WARSZTATY
- Domowe techniki spieniania mleka;
- Techniki spieniania mleka oraz napojów roślinnych;
- Techniki łączenia mleka z espresso;
- Latte Art - różne wzory.
DODATKOWO otrzymasz :
- dyplom ukończenia szkolenia
- materiały szkoleniowe w formacie PDF
- 250g kawy espresso
MIEJSCE: Java Coffee Company, ul. Palisadowa 20/22, Warszawa