Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz.Administratorem Twoich danych będzie Allegro oraz niektórzy partnerzy, z którymi współpracujemy.
Ułatwienia korzystania z naszych stron, prezentowania spersonalizowanych treści i reklam oraz ich pomiaru, tworzenia statystyk, poprawy funkcjonalności strony.Zgodę wyrażasz dobrowolnie. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
polityka plików cookiespolityka ochrony prywatności- 21,99 zł
- Termometr Do Piekarnika Wędzarni Stalowy
- 31,98 zł z dostawą
- 3,99 zł
- TERMOMETR DO PIEKARNIKA WĘDZARNIEGO STALOWY INOX
- 18,99 zł z dostawą
- 68,90 zł
- ZRĘBKI WĘDZARNICZE Buk Olcha Bez Dodatków Chemicznych 60 LITRÓW 15kg DREWNO
- 83,89 zł z dostawą
Opis
|
Nowe, oryginalnie zapakowane 1 rok gwarancji producenta + 2 lata gwarancji naszego sklepu WĘDZARNIA DOMOWA BIOWIN 330001 GRATIS - ZRĘBKI DO WĘDZENIA (CZEREŚNIA 450g)
NOWE, W ORYGINALNYM OPAKOWANIU
Instrukcja obsługi
Mała wędzarnia z wysokiej jakości stali nierdzewnej idealna do ryb, kurczaka i mięs. Zasilana
naftą na dwa palniki. Wędzarnia wyposażona jest w termometr, który pozwala na regulację
temperatury podczas całego procesu wędzenia, bez konieczności użycia dodatkowego
urządzenia.
Wyposażenie:
1.brytfanna - 1
2.dolny i górny ruszt - 2
3.tacka tłuszczowa - 3
4.metalowa osłona - 4
5.pokrywa z wbudowanym Termometrem (0 -100) - 5
6.dwa palniki - 6
7.metalowe uchwyty - 7
Rozmiar wędzarni :
Szerokość produktu: 42cm Proces wędzenia
1. Wcześniej zapeklowaną potrawę położyć na zewnątrz w niskiej temperaturze otoczenia, aby
wyschła. W żadnym wypadku nie należy produktu przeznaczonego do wędzenia zawieszać na
słońcu.
2. Rozłożyć równomiernie zrębki wędzarnicze ( 30 - 50g ) w brytfannie – grubość nie powinna
przekraczać 0,5cm (1).
3. Na zrębkach wędzarniczych umieścić tackę tłuszczową - (3)
4. Umieścić paliwo w palnikach (6), a następnie rozpalić je. Przykryć wędzarnię pokrywą
z termometrem i odczekać ok. 3 min aż się nagrzeje do temp ok 80C
5. Położyć produkt przeznaczony do wędzenia na ruszcie (2) tak aby w jak najmniejszym
stopniu miał on kontakt ze ściankami. Dzięki temu potrawa nie będzie przylegała do ścian
i uwędzoną będzie łatwiej wyciągnąć z wędzarnia.
6. Uwaga: podczas całego procesu wędzenia należy kontrolować temperaturę w wędzarni – co
ułatwi nam wbudowany termometr w pokrywie
7. Po uwędzeniu ochłodzić nieco potrawę, aby podczas wyciągania się nie rozpadła.
8. W zależności od upodobań oraz rodzaju wędzenia należy wystudzone mięso sparzyć
Czym i jak można wędzić?
1. Możemy używać do wędzenia różnego rodzaju drewnianych zrębek (np. buk, olcha, bądź
bardzo aromatycznych zrębek owocowych: wiśnia, czereśnia, jabłoń, śliwa czy grusza) 780104,
780...
2. Rodzaje wędzenia jakie umożliwia wędzarnia stołowa:
- Wędzenie gorące od 50 °C do 90°C
Taki proces wędzenia oferuje krótkie okresy wędzenia w celu ciągłej konsumpcji np. ryby lub
kiełbaski. Szybko wzrasta temperatura dymu. W wyniku takiego wędzenia, przygotowywany
produkt uzyskuje żądaną barwę i specyficzny aromat wędzonki. Podczas wędzenia mięs należy
użyć termometru do mięsa Biowin symbol 100600 w celu uzyskania optymalnej temperatury
mięsa
- Wędzenie dymem ciepłym od 25 °C do 50 °C
Ta możliwość wędzenia pozwala pozostać mięsu lub rybie soczystym. Wskutek enzymów
rozszczepiających białko wzmaga wydobycie typowego aromatu wędzonki a wędzony produkt
pozostaje delikatny.
Czas wędzenia zależy od samej potrawy oraz od zastosowanej temperatury w wędzarni.
Przybliżony czas wędzenia ryb to 30 min
- Wędzenie drobiu i mięsa czerwonego 60 min do 90 min.
Przepis na Szynkę piwną
- 2,5 kg szynki wieprzowej bez kości
- ok 1 l wody
- 70 g miodu
- 0,3 l piwa porter
- 80 g soli
- saletra potasowa 5 g
- mieszanka przypraw BIOWIN19 g (symbol BIOWIN: 310003)
Przygotowanie
Mieszankę ziołową, saletrę potasową, sól, wodę i piwo gotujemy ok 10 min..
Tak przygotowanym roztworem nastrzykujemy szynkę - ok. 30 nakłuć nastrzykiwarką (symbol
BIOWIN : 311101). Pozostałą zalewę podgrzewamy i mieszamy z miodem aż do
rozpuszczenia, następnie schładzamy. Szynkę wkładamy do naczynia, zalewamy solanką
i peklujemy przez 2 tygodnie, obracając mięso co 2 dni. Po wyjęciu i osuszeniu przez
24 godziny, obwiązujemy nićmi ( symbol BIOWIN: 310201) bądź umieszczamy w siatce
wędliniarskiej (symbol BIOWIN: 310103). Wędzimy dymem o temperaturze 30°C-70°C
* niniejsze urządzenie odpowiada normom CE sieci radiowo-telewizyjnej, zbudowane jest według najnowszej techniki bezpieczeństwa pracy
Każde urządzenie przed wysyłką zostaje sprawdzone
1 rok gwarancji producenta + 2 lata gwarancji naszego sklepu DO KAŻDEGO ZAKUPU DOŁĄCZAMY PARAGON JAKO DOWÓD GWARANCJI |
||
|
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.