Miedziane destylatory, ręcznie wykonywane sprzęty i akcesoria do destylacji i rektyfikacji. Tradycyjnie wszystkie destylatory- od tych w szkockich wytwórniach whisky, do tych produkujących aromatyczny francuski calvados- produkowane były właśnie z miedzi. Nasze kolumny rektyfikacyjne wprowadzają pierwiastek nowoczesności, a destylatory proste pozostają w zgodzie z tradycją. Jeżeli szukasz najlepszego smaku destylatu, Twój wybór nie może być inny. Na tej aukcji pragniemy zaprezentować:
Miedziana kolumna rektyfikacyjna Thor Elite z systemami LM/VM/OVM! Idealna dla początkujących!
Kolumna miedziana, idealna dla początkujących. W łatwy sposób wyprodukujesz na niej:
- bezwonny, 96% spirytus do czystej wódki i nalewek
- wyśmienity destylat z win i owoców (śliwowica, brandy, koniaki)
- aromatyczne destylaty zbożowe (starka, whisky, żytnia)
Wyjątkowa konstrukcja- tylko 190cm wysokości, ale aż 140cm wypełnienia sprężynkami pryzmatycznymi! Wszystko dzięki jedynej na rynku, najniższej głowicy typu Młot Thora (Thor's hammer), rozwiązaniu objętego ochroną intelektualną- ta innowacyjna głowica ma jedynie 60mm wysokości, co czyni ją najniższa głowica na rynku. Jeżeli masz mało miejsca w pomieszczeniu- nie ma lepszego rozwiązania!
Bardzo łatwa i intuicyjna obsługa- dzięki prostej instrukcji ze zdjęciami w łatwy sposób złożysz i uruchomisz sprzęt, nawet, jeżeli to Twój pierwszy kontakt z tego typu urządzeniem.
Dzięki wziernikowi dokładnie wiesz, co dzieje się z kolumną.
Kolumna posiada trzy systemy odbioru destylatu:
- system LM
- system VM
- system OVM
W zestawie znajduje się 30l, ocieplony zbiornik. Wlejesz do niego ok 25-27l i otrzymasz średnio:
- 3,5l spirytusu 96%
- ~6l destylatu smakowego (whisky, śliwowica, calwados itp).
Zbiornik wyposażony jest w dwie grzałki ULWD, czyli niskiej gęstości mocy. Każda z nich ma moc ~2000W, co daje razem ~4000W mocy.
To nie są badziewiaste grzałki wkręcane w mufę- takie nie nadają się do destylacji, a jedynie do podgrzewania wody w bojlerze. Tutaj dostajesz grzałki, które dzięki swojej dużej powierzchni pozwalają na grzanie nawet gęstszych rzeczy- np. win z owocami bez potrzeby uprzedniego filtrowania.
Pełny zbiornik podgrzejesz na pełnej mocy w ok. 25 minut. Moc robocza to ok. 2,2kW, więc koszt prądu na cały proces to niecałe 5zł!
Zbiornik i kolumnę połączysz w szybki i pewny sposób za pomocą połączenia Tri-Clamp. Połączenie tego typu można bez problemu spiąć jedną ręką, nie potrzebujesz więc pomocy drugiej osoby. Odpada też problem uszczelnienia- uszczelka silikonowa jest wielorazowego użytku, więc nie musisz za każdym razem używać past, czy teflonu- jak w przypadku połączeń skręcanych.
Zbiornik posiada dodatkowy wlew i spust z zaworem. Średnica tych dodatkowych odejść to 3/4". Wygodnie opróżnisz zestaw po procesie, a także napełnisz go bez konieczności demontażu kolumny!
Dodatkowo zbiornik posiada termometr elektroniczny (LCD) mierzący temperaturę cieczy- zapomnij o tarczowych termometrach od centralnego ogrzewania- tylko dokładny, cyfrowy pomiar pozwala na łatwe określenie, ile alkoholu zostało jeszcze w zbiorniku.
Zestaw zawiera dokładny, polski (nie chiński!) regulator mocy grzałki. To sprawdzone, pewne rozwiązanie pozwala dostosować moc grzania do konkretnego wsadu.
Wyposażenie zestawu:
- kolumna rektyfikacyjna miedziana LM/VM/OVM dzielona na 2 części- dół oraz głowica z wziernikiem latarkowym
- wziernik i jego elementy (uszczelka, szybka)
- połączenie kolumna- kocioł w systemie Tri-Clamp (bez wkręcania!)
- skraplacz miedziany szczytowy
- chłodnica VM/OVM wraz z zaworem i wężem do wody
- zaworek precyzyjny odbioru LM
- termometr precyzyjny z rozdzielczością do setnej części stopnia z dwoma punktami pomiarowymi
- ocieplony keg 30l z dwoma grzałkami po 2kW oraz termometrem LCD
- wypełnienie najlepszymi sprężynkami pryzmatycznymi renomowanej firmy Henitom
- uszczelki silikonowe+ komplet śrub
- regulator mocy grzałek
- instrukcja obsługi (ze zdjęciami) opisująca proces krok po kroku
Najlepszej jakości polskie wypełnienie (sprężynki pryzmatyczne HENITOM) pozwala na osiągnięcie najwyższej jakości destylatu. Jest to ważne nie tylko przy spirytusie (cały czas powyżej 96%) ale też redukcji niechcianych frakcji przy produkowaniu aromatycznych destylatów ze zbóż, czy owoców, dla jeszcze lepszego wydobycia ich smaku.
Precyzyjny termometr z rozdzielczością do drugiego miejsca po przecinku pozwala Ci cieszyć się pełną kontrolą nad sprzętem.
Jedna z sond umieszczona niżej, wykorzystywana jest przy procesie z przeznaczeniem na spirytus.
Druga sonda, ta umieszczona pod głowicą, informuje na jakim etapie procesu jesteś w czasie destylacji prostej, na destylat smakowy. W instrukcji dołączonej do zestawu znajduje się wykres, dzięki któremu odczytasz dokładne stężenie odbieranego właśnie alkoholu.
Precyzyjny zaworek odbioru LM pozwala z wielką dokładnością ustalić odbiór destylatu z głowicy. Rzecz nieoceniona przy początkowej fazie odbioru przedgonu, czyli tzw. "pierwszej 50tki". Im wolniej i dokładniej odbierzesz te frakcje lżejsze, tym lepszy destylat odbierzesz później. Dzięki tak dokładnemu zaworkowi staje się to ultra proste!
W zestawie znajduje się regulator mocy grzałek, który pozwala na precyzyjne ustalenie mocy grzania. Przy procesie na spirytus gwarantuje to bardzo szybką pracę, a przy gęstszych wsadach ze zbóż, czy owoców nie dopuszcza do przypalenia. Regulator posiada bardzo duży radiator, który skutecznie odprowadza ciepło, gwarantując długą, bezawaryjną pracę tego elementu.
Możesz robić własne destylaty owocowe z win, czy nastawów z owoców. Oprócz przepisów w formie "papierowej", które dostajesz razem z instrukcją, na naszym kanale YouTube znajdziesz wideo-poradniki!
DLACZEGO WYBRAĆ MIEDŹ?
Spójrz na wykres z lewej strony:
<----------------------------------------
Jest na nim przedstawiony profil smakowy destylatu uzyskiwanego na sprzęcie z miedzi (czarna kreska) oraz na sprzęcie ze stali KO (szara). Jak widzisz, smak destylatu ze sprzętu miedzianego jest znacznie lepszy! Tu nie ma porównania!
Miedź od lat jest wykorzystywana przy budowie sprzętu do produkcji alkoholu. Destylarnie whisky najbardziej znanych marek pracują tylko na miedzi. Oprócz tego, że miedź wiąże związki siarki (to ona odpowiada za charakterystyczną nuta zgniłych jaj obecną w marnej jakości destylatach), to świetnie wygląda!
Kolumny miedziane wiążą prekursory cyjanków obecne w zacierach i nastawach. Po co się truć? W sprzętach ze stali te związki przechodzą do produktu końcowego!
Kolumny miedziane dzięki świetnemu przewodnictwu cieplnemu pozwalają na prowadzenie dużo stabilniejszego procesu w stosunku do sprzętów ze stali. Zużywasz mniej prądu do rozgrzania i mniej wody do schłodzenia.
Kolumny miedziane są znacznie mniej uciążliwe w czyszczeniu, nie trzeba siłować się z katalizatorami, płukaniem i trawieniem sprężynek miedzianych- kolumna miedziana czyści się sama. Wbrew powszechnej opinii to właśnie miedziane kolumny wymagają mniej obsługi i czyszczenia, w porównaniu do swoich tańszych odpowiedników ze stali KO.
Nie ma problemu z metalicznym posmakiem. Posmak określany jako "krew w ustach" to cecha charakterystyczna destylatów ze sprzętów typu aabratek. Taki destylat musisz zaprawić, żeby maskować ten nieprzyjemny smak. Po co Ci takie problemy?
Pamiętaj, miedź ma udowodniony naukowo wpływ na smak i zapach destylatu. Profil aromatyczny destylatu ze sprzętu ze stali oraz z miedzi stworzono na podstawie badań we współpracy z sędziami- sensorykami alkoholi.
Wysokość samej kolumny to 150cm.
Zestaw na zbiorniku 30l to niecałe 190cm. Istnieje możliwość zamówienia zestawu na zbiorniku 50l- wtedy wysokość to niecałe 210cm.
Możesz zamówić również zestaw do chłodzenia (3/5/10m) lub zestaw dla początkujących, który zawiera kilka paczek drożdży, cukromierz, alkoholomierz, środek klarujący oraz książeczkę z przepisami i opracowaniem o drożdżach, nastawach i fermentacji.