Cytryniec chiński standard
Schisandra chinensis
Producent: Nanga
Forma: owoc cały
Pojemność: 1000 g
Kraj pochodzenia: Chiny
Skład: Owoc cytryńca chińskiego (standard) 100%
Zdrowie: Prawidłowa odporność, Zdrowie skóry, Mocna wątroba
Stosowanie: W przypadku całych owoców zaleca się spożywanie 1 łyżki 1-2 razy dziennie. Można je jeść bezpośrednio albo zalać gorącą wodą, zaparzyć pod przykryciem przez 15 minut i spożyć napar razem z owocami.
Zastosowanie: wsparcie wydolności, koncentracja, pamięć, odprężenie i nastrój
Przeciwwskazania: nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji
Cytryniec chiński (Schisandra chinensis) – azjatyckie pnącze o podługowatych, błyszczących liściach i jaskrawoczerwonych owocach zebranych w grona. Pochodzi z Chin, Korei i Syberii, gdzie znajduje szerokie zastosowanie jako roślina ozdobna, pożywienie oraz środek medyczny. Owoce cytryńca chińskiego stanowią cenny surowiec zielarski. Zawierają liczne węglowodany, błonnik, kwasy organiczne, flawonoidy, garbniki, witaminę C i E, schizandrynę i schizandrol. W Chinach owoce te nazywane są „Wu Wei Zi”, co w ich języku oznacza „owoc pięciu smaków”. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej owoce cytryńca spożywane były dla zdrowia układu nerwowego oraz jako środek rewitalizujący, dodający energii. Podobne zastosowania wskazują współczesne badania naukowe. Cytryniec chiński jest naturalnym adaptogenem, wzmacnia połączenia nerwowe i korzystnie wpływa na pracę mózgu. Ponadto wspiera prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Warto włączyć te małe, czerwone owoce do swojej diety w okresach wzmożonej pracy umysłowej lub fizycznej, aby dostarczyć sobie dodatkowego zastrzyku motywacji i dobrego samopoczucia.
Właściwości prozdrowotne:
- Podnosi wytrzymałość na czynniki stresowe.
- Wspiera funkcje poznawcze, takie jak koncentracja czy pamięć.
- Poprawia samopoczucie.
- Wspomaga prawidłową pracę wątroby.