CHARAKTERYSTYKA
Curry należy do głównych "przypraw" kuchni indyjskiej, ale tak naprawdę stanowi nazwę potraw z warzyw, ryb lub mięsa w pikantnym sosie. Sama potrawa znana jest pod tą nazwą w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Nazwa pochodzi od tamilskiego "kari" a dosłownie znaczy "warzywa". Współcześnie w Europie curry kojarzy się bardziej z gotową mieszanką odpowiednich sproszkowanych przypraw. Istnieje wiele odmian curry, różnicę w smaku lub barwę zawdzięczamy odpowiedniemu doborowi kompozycji przypraw w zależności od regionu z jakiego mieszanka pochodzi oraz osobistych upodobań wytwórcy. Klasyczna curry indyjska jest łagodna w smaku i samej mieszance nadaje żółty kolor. Najważniejsze składniki mieszanki: kurkuma, imbir, pieprz, kolendra, kmin rzymski i chili.
Curry nie zawiera konserwantów, jest to w pełni ekologiczny produkt.
Ciekawostka: badania dowodzą, że regularne spożywanie przyprawy curry (2-3 razy w tygodniu) korzystnie wpływa na pamięć. Wspomaga blokowanie rozwoju choroby Alzheimera i upośledzeń pamięci.
ZASTOSOWANIE
Curry używamy do potraw z białych mięs (drobiu), a także wieprzowiny, baraniny, warzyw (w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej), jaj oraz pomidorów i ryb, a szczególnie do ryżu oraz sosów, gdyż nadaje potrawom apetyczny złocisty kolor.
SKŁAD
Kurkuma, kolendra, kmin rzymski, sól, chili mielone, czosnek, gorczyca, pieprz czarny.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
INFORMACJE O ALERGENACH
Produkt może zawierać śladowe ilości: gorczycy, soi, selera, sezamu, SO2 i siarczyny, glutenu, orzeszków ziemnych i innych orzechów.