CUKIER TRZCINOWY Nierafinowany 1Kg
5902751322521
Cukier trzcinowy nierafinowany. Produkt znany był już przed naszą Erą, pierwszymi, którzy zaczęli uprawiać trzcinę cukrową i pozyskiwać z niej słodki sok byli mieszkańcy Nowej Gwinei już 8000 lat przed naszą erą. Następnie trzcina powędrowała w inne rejony świata i około 3000 lat przed naszą Erą w Indiach rozpoczęła się pierwsza produkcja cukru trzcinowego. W Tych odległych czasach w Europie jedynym środkiem słodzącym był miód pszczeli. Dopiero kiedy produkcja cukru dotarła do Persji a produkcja cukru rozeszła się po bliskim Wschodzie, Europejczycy w około 1300 roku przejęli umiejętność uprawy i produkcji cukru od sąsiadujących muzułmanów, wówczas uprawy trafiły w ciepłe rejony Europejskiego kontynentu na tereny: Syrii, Palestyny, Egiptu , Hiszpanii, Cypru, Krety i Sycylii. Kiedy na Dalekim wschodzie cukier trzcinowy był powszechnie używany to w Europie raczej spełniał rolę medykamentu, remedium na ból głowy. Dopiero Kiedy Krzysztof Kolumb zabrał kilka sadzonek trzciny cukrowej i podczas swoich wypraw dopłynął do wybrzeży Ameryki, obsadzono tamtejsze tereny tą rośliną, i z stamtąd dopiero trzcina cukrowa rozprzestrzeniła się na cały świat. W Europie jeszcze długo cukier trzcinowy był bardzo drogi, dopiero kiedy Portugalczycy rozpoczęli uprawę trzciny cukrowej na Maderze i Azorach rozpoczęła się powolna obniżka ceny i ekspansja produktu na kraje europejskie.
Rodzaje Cukru Trzcinowego.
Najbardziej przetworzonym rodzajem cukru trzcinowego jest
Turbinado
- jest to cukier poddany częściowej rafinacji. Nazwa pochodzi od sposobu w jaki jest produkowany, mianowicie Turbinado jest wirowany w wirówkach. Cukier ten jest jasny i łagodny w smaku.
Mniej przetworzonym i produkowanym bez rafinacji jest najbardziej popularny cukier Damerara, Cukier o dość dużych kryształkach wilgotnych od melasy, która znajduje się na powierzchni kryształków. Cukier ten produkowany był kolonii holenderskiej Damerara na terenach obecnej Gujany. Cukier ma karmelowy aromat i posmak ze względu na wspomnianą wcześniej melasę.
Muscovado i Panela to cukier który jest mocno ciemny, bardzo naturalny i mało przetworzony. Muscovado jest ciemny, ma drobne kryształki i smak mocno karmelowy, ponieważ zawiera duża ilość melasy w sobie.
Parametry
- KRAJ POCHODZENIA:: KOLUMBIA
- WARTOŚĆ ENERGETYCZNA NA 100g:: Wartość Energrtyczna: 1700 kJ / 400 kcal
- TŁUSZCZE:: Tłuszcze:0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
- WĘGLOWODANY:: Węglowodany: 100 g w tym cukry - 97 g
- BIAŁKO:: Białko: 0,0g
- SÓL:: Sól: 0,0g
- KONSERWANTY:: Produkt Bez Konserwantów
- MASA NETTO:: Masa netto: 1kg
- SKŁDNIKI:: Cukier Trzcinowy nie rafinowany
- Wysyłaj do Empik Marketplace: 1
- Klasa logistyczna EmpikPlace: brak klasy logistycznej
- NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED KOŃCEM:: Najlepiej spożyć przed: 04.2025