CUKIER KOKOSOWY 1000 g
Zastosowanie:
Cukier kokosowy doskonale pasuje do domowych wypieków i deserów, ze względu na swój kokosowo-karmelowy posmak. Można nim również słodzić kawę czy herbatę. Stosuje się go tak samo jak cukier biały.
Skład:
- cukier kokosowy
- dwutlenek siarki
Tabela wartości odżywczych:
Wartości odżywcze produktu w 100 g
- Wartość energetyczna: 1620 kJ / 386 kcal
- Tłuszcz: 0,36 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,17 g
- Węglowodany: 94,14 g
- w tym cukry: 81,45 g
- Błonnik: 1,24 g
- Białko: 0,83 g
- Sól: 0,16 g
inne: Alergeny: Może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów, sezamu, gorczycy i soi
Opis produktu:
Cukier kokosowy wytwarza się z kwiatów palmy kokosowej, które rosną na orzechach kokosowych. Biały sok, który wydostaje się z łodygi po częściowym odparowaniu, zmienia swoją postać na gęsty, jasny brązowy syrop, gdzie jest potem formowany albo podgrzewany aby osiągnąć sypką konsystencję. Cukier kokosowy ma charakterystyczny kokosowo-karmelowy smak. Natomiast swoim wyglądem może przypominać trochę cukier trzcinowy. Jest dobrą alternatywą dla cukru białego. Cukier kokosowy ma w swoim składzie niewielkie ilości:
- potas -> jest on niezbędny do prawidłowej pracy mięśni i optymalnego utrzymania ciśnienia krwi oraz przekazywania impulsów nerwowych
- wapń -> pierwiastek potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, materiał budulcowy kości i zębów.
- żelazo -> potrzebne do produkcji czerwonych krwinek, odpowiada za regenerację tkanek oraz prawidłowy wzrost, niweluje uczucia zmęczenia
- cynk -> pomaga w leczeniu cukrzycy, niedoczynności tarczycy czy depresji. Łagodzi objawy osteoporozy, hemoroidów czy zapalenia jelit
- Cukru kokosowego nie można potraktować jako źródła cennych składników mineralnych czy witamin w codziennej zbilansowanej diecie.
Dzięki opakowaniu DOYPACK za każdym razem łatwo zamkniesz produkt dzięki czemu dłużej zachowa swój aromat i świeżość.
Samo opakowanie jest niezwykle trwałe co ułatwia transport i późniejsze przechowywanie