CUKIER KOKOSOWY NIERAFINOWANY 1KG MeaVita
Cukier kokosowy to naturalna i zdrowa alternatywa dla białego cukru. Cukier kokosowy to produkt, który jest pozyskiwany z gotowanych pąków kwiatów palmy kokosowej, które są niezwykle bogate w wartościowe składniki odżywcze. Posiadają enzymy, kwas octowy, naturalne drożdże, a także aminokwasy, witaminy oraz składniki mineralne. Tego rodzaju cukier posiada delikatny orzechowo-karmelowy smak oraz jasnobrązową barwę.
Cukier kokosowy – skąd się bierze?
Cukier kokosowy produkowany jest z łodygi kwiatostanu, która bezpośrednio wyrasta z orzecha kokosowego. Pozyskany sok z palmy kokosowej ma postać gęstego, brązowego syropu. Kiedy zastygnie, kroi się go w kostkę bądź dalej podgrzewa w celu uzyskania sypkiej konsystencji. Ostatecznie otrzymuje się produkt, który wyglądem i smakiem jest podobny do cukru trzcinowego. Cukier kokosowy od wieków pozyskuje się w ten sposób w Indonezji i na Filipinach.
Właściwości cukru kokosowego
Cukier kokosowy jest zdrowy, to zdrowszy zamiennik białego cukru. Warto wspomnieć na początku o kaloryczności. Kaloryczność tradycyjnego cukru białego wynosi około 405 kalorii w 100 g, natomiast w przypadku cukru kokosowego – jest to około 380 kalorii w 100 g. Różnica między tymi produktami ma wiązek również z indeksem glikemicznym. Biały cukier ma około 70 IG. Cukier kokosowy posiada niższy indeks glikemiczny – 35 IG. Różnica ta jest duża. Niski indeks glikemiczny powinny wybierać osoby cierpiące na cukrzycę bądź insulinooporność. Warto zauważyć, że mimo tego, iż cukier kokosowy ma najniższy indeks glikemiczny z wszystkich rodzajów cukrów, nie należy przesadzać z jego ilością. Cukru zawsze powinno się używać okazjonalnie i wyłącznie w niewielkich ilościach. Nie jest również zalecany w diecie odchudzającej.
DATA 30.06.2024