Cukier kokosowy 500 g naturalny TARGROCH
Dlaczego warto po niego sięgać?
Cukier kokosowy to produkt bardzo często wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Stosowany do wypieków i wyrobów cukierniczych jest doskonałą alternatywą dla kalorycznego cukru trzcinowego.
Posiada charakterystyczny karmelowy aromat i smak, a przede wszystkim - jeden z najniższych indeksów glikemicznych (IG 54 - dla porównania cukier stołowy posiada IG 60) w porównaniu do innych rodzajów cukru.
Dodawany do potraw roztacza w pomieszczeniach słodki zapach palonego toffi. W przeciwieństwie do innych cukrów zawiera także wiele minerałów. Wśród nich znajduje się wapń, potas, żelazo, cynk, polifenole oraz przeciwutleniacze.
Zawarty w nim błonnik spowolnia wchłanianie glukozy, przez co tak chętnie stosowany jest przez osoby na diecie keto. Od XV wieku był on stosowany w medycynie chińskiej, przez co był importowany na życzenie ówczesnego cesarza Chin. Znalazł szerokie zastosowanie w kuchni azjatyckiej, gdzie dodaje się go zarówno do ryb, potraw pikantnych oraz deserów (np. w postaci chrupiącej posypki).
Wartości odżywcze
W 100 g produktu:
- Wartość energetyczna – 1620 kJ / 386 kcal
- Tłuszcz – 0,36 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,17 g
- Węglowodany – 94,14 g
- w tym cukry – 81,45 g
- Błonnik – 1,24 g
- Białko – 0,83 g
- Sól* – 0,16 g
*Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
Informacje o produkcie
Waga: 500 g
Ilość porcji w każdym opakowaniu: 50
Producent: firma Targroch
Kraj pochodzenia: Indonezja
Sposób przechowywania: wedle wskazań producenta produkt należy przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu oraz z dala od słońca
Sposób przygotowania: można spożywać je na surowo lub jako dodatek do dań, deserów i serwowanych napoi
Informacje o alergenach: produkt jest alergenem, chociaż może on zawierać śladowe ilości substancji, takich jak: gluten, sezam, migdały oraz inne orzechy