Cukier brzozowy ksylitol bezglutenowy 500g
DenverFood
Cukier brzozowy ksylitol bezglutenowy 500g firmy Denver Food Ksylitol jest odpowiedni dzieci powyżej 3 lat. Ksylitol występuje naturalnie w wielu owocach, warzywach i zbożach. Jest także wytwarzany przez organizm w procesie metabolizmu. Jako słodzik alternatywny prowadzi do zmniejszenia rozwoju próchnicy zębów, dlatego ksylitol jest wysoko ceniony w produkcji cukierniczej uwzględniając gumy do żucia i miętówki. Ksylitol ma lekko chłodzący smak. Ksylitol wywołuje w pierwszej chwili odświeżające, chłodzące uczucie w ustach (można to łatwo sprawdzić biorąc do ust trochę ksylitolu na łyżeczce). Takie uczucie mamy jednak przez chwilę, bo poza posłodzeniem, ksylitol nie zmienia w inny sposób smaku potraw, do których go dodamy. Ksylitol jest słodki jak cukier Ksylitol jest naturalnie słodkim produktem – jest tak samo słodki jak zwykły, biały cukier. Ksylitol pomaga w walce z próchnicą Ponieważ bakterie nie wywołują jego fermentacji w ustach, ksylitol zapobiega również tworzeniu się osadu na zębach. Uznane za zdrowe dla zębów wyroby cukiernicze na bazie ksylitolu mogą być sprzedawane jako produkty przyjazne dla zębów. Aspekty odżywcze - ksylitol dostarcza 40%- 50% mniej kalorii niż sacharoza - wywołuje bardzo niską glikemię, dlatego jest odpowiedni również dla diabetyków Używany w jedzeniu jako środek słodzący od lat 1960 ksylitol posiada odpowiednie właściwości aby zyskać akceptację jako alternatywa dla cukru. Jest znany w dietetyce od ponad 25 lat. Skład: ksylitol 100%.