Od autorów 9
I. Rola koni we współczesnym życiu społeczno-gospodarczym 11
1. Gospodarcze znaczenie koni 11
a. Nowe kierunki w hodowli i użytkowaniu koni 11
b. Eksport koni 14
2. Sytuacja w chowie i hodowli koni w kraju i świecie 14
a. Sytuacja w chowie i hodowli w świecie 14
b. Sytuacja w chowie i hodowli w kraju 16
3. Organizacja hodowli koni w kraju 17
a. Hodowla zarodowa w sektorze państwowym 17
b. Hodowla zarodowa w terenie 18
c. Rejonizacja ras i typów koni 20
II. Niektóre cechy warunkujące wartość użytkową koni 21
1. Budowa i pokrój koni 21
a. Uwagi ogólne 21
b. Konstytucja koni 23
c. Kondycja koni 25
2. Charakterystyczne cechy budowy i pokroju koni 26
a. Konie gorącokrwiste (szlachetne) 26
b. Konie zimnokrwiste 28
c. Konie prymitywne 29
3. Typy użytkowe koni 30
4. Charakterystyka i ocena budowy i pokroju koni 33
a. Okrywa skórna 33
b. Głowa i szyja 35
c. Kłoda albo tułów 39
d. Kończyny 46
e. Kopyta i ich rola w kończynach 54
5. Ruch i chody koni 61
6. Dymorfizm płciowy u koni 65
7. Identyfikacja koni 65
a. Umaszczenia i odmiany 65
b. Rozpoznawanie wieku 74
c. Paszporty i znakowanie koni 77
III. Rasy i typy koni 79
1. Rasy i typy koni hodowanych w Polsce 79
a. Konie gorącokrwiste (szlachetne) 79
b. Konie zimnokrwiste 99 .
c. Konie prymitywne 107
d. Konie pogrubione 110
2. Ważniejsze rasy koni hodowanych w świecie 111
a. Konie gorącokrwiste (szlachetne) 111
b. Konie zimnokrwiste 125
c. Skandynawskie rasy koni pociągowych 131
d. Konie małe 135
IV. Rozród koni 139
1. Użytkowanie rozpłodowe klaczy i ogierów 139
a. Dojrzałość płciowa i hodowlana 139
b. Fizjologia układu rozrodczego klaczy i ogiera 139
c. Stanówka, przebieg ciąży i wyźrebienie klaczy 144
d. Wykorzystanie rozpłodowe ogierów i klaczy 149
2. Metody krycia klaczy 149
a. Krycie naturalne 149
b. Sztuczne unasiennianie klaczy 150
V. Wychów źrebiąt 152
1. Przebieg wzrostu i rozwoju 152
a. Uwagi ogólne 152
b. Przebieg wzrostu i rozwoju 152
2. Metody wychowu 156
a. Uwagi ogólne 156
b. Wychów alkierzowy 157
c. Wychów stajenno-pastwiskowy 157
3. Wychów źrebiąt w grupach wiekowych 158
a. Postępowanie ze źrebięciem po urodzeniu 158
b. Sysaki 160
c. Odsadzanie źrebiąt 161
d. Odsadki 165
e. Roczniaki 166
f. Źrebięta starsze 167
g. Wychów źrebiąt osieroconych 167
4. Metody wychowu koni różnych typów użytkowych 168
a. Wychów koni pełnej krwi angielskiej 168
b. Wychów źrebiąt półkrwi 169
c. Wychów źrebiąt ras prymitywnych 170
VI. Użytkowanie koni 171
1. Użytkowanie zaprzęgowe 171
a. Wartość użytkowa koni zaprzęgowych 171
b. Rodzaje uprzęży 174
c. Użytkowanie robocze 180
d. Sport zaprzęgowy 182
2. Użytkowanie wierzchowe 189
a. Rząd jeździecki i zasady siodłania 189
b. Użytkowanie rekreacyjne 194
c. Użytkowanie sportowe 194
d. Użytkowanie wyścigowe 225
3. Użytkowanie juczne 231
4. Przyuczanie do pracy koni młodych 233
a. Przyuczanie do pracy w zaprzęgu 233
b. Przyuczanie do pracy pod siodłem 234 5. Inne rodzaje użytkowania 236
a. Użytkowanie rzeźne 236
b. Użytkowanie mleczne klaczy 237
c. Pozostałe kierunki użytkowania 238
VII. Metody pracy hodowlanej 240
1. Ocena wartości hodowlanej 240
a. Ocena pokroju. wykorzystania paszy, zdrowia, temperamentu i charakteru 240
b. Ocena użytkowości zaprzęgowej 244
c. Ocena użytkowości sportowej 246
d. Ocena użytkowości wyścigowej 246
e. Ocena na podstawie rodowodu 248
f. Ocena na podstawie potomstwa 248
2. Selekcja i dobór hodowlany 249
a. Metody i kryteria selekcji 249
b. Metody i kryteria doboru 250
3. Dziedziczenie niektórych cech u koni 251
4. Dokumentacja hodowlana i księgi stadne 252
a. Dokumentacja hodowlana 252
b. Księgi stadne i rejestry hodowlane 253
VIII. Żywienie koni 257
1. Specyfika budowy przewodu pokarmowego konia 257
2. Fizjologiczne podstawy żywienia koni 261
a. Przemiany energetyczne 261
b. Potrzeby energetyczne 262
c. Białko 263
d. Związki mineralne 264
e. Witaminy 266
3. Pasze stosowane w żywieniu koni 268
a. Wiadomości ogólne 268
b. Pasze treściwe 268
c. Nasiona roślin strączkowych gruboziarnistych 272
d. Produkty uboczne przemysłu młynarskiego 272
e. Nasiona roślin oleistych i produkty uboczne przemysłu olejarskiego 273
f. Inne pasze treściwe pochodzenia roślinnego 274
g. Pasze pochodzenia zwierzęcego 275
h. Mieszanki paszowe oraz dodatki mineralne i witaminowe 276
I. Pasze objętościowe soczyste 277
j. Pasze objętościowe suche 282
4. Przyrządzanie I zadawanie pasz koniom 284
5. Zasady układania dawek pokarmowych dla koni 285
6. Żywienie różnych grup koni 287
a. Żywienie ogierów 287
b. Żywienie klaczy źrebnych 287
c. Żywienie klaczy karmiących 288
d. Żywienie młodzieży 289
e. Żywienie koni wyścigowych 291
f. Żywienie koni sportowych 291
g. Żywienie koni roboczych 292
h. Pojenie koni 293
IX. Pielęgnacja i utrzymanie koni 295
1. Obchodzenie się z końmi 295
2. Podstawowe zabiegi pielęgnacyjne 296
a. Pielęgnacja skóry, grzywy i ogona 296
b. Pielęgnowanie kończyn 298
3. Pielęgnowanie kopyt i podkownictwo 300
a. Pielęgnacja kopyt 300
b. Podkownictwo 301
c. Specjalne zabiegi pielęgnacyjne kopyt 306
d. Korygowanie kopyt u źrebiąt 307
4. Pielęgnacja różnych grup koni 310
a. Pielęgnacja koni zarodowych 310
b. Pielęgnacja koni sportowych 311
c. Pielęgnacja koni wyścigowych 313
d. Pielęgnacja koni roboczych 315
5. Obchodzenie się z końmi w czasie transportu 317
X. Pomieszczenia stajenne i urządzenia pomocnicze 319
1. Pomieszczenia stajenne 319
2. Pomieszczenia pomocnicze 329
3. Urządzenia przystajenne 330
Objaśnienia skrótów i symboli rasowych stosowanych w literaturze hipologicznej oraz w dokumentacji hodowlanej i sportowej 333
1. Ważniejsze międzynarodowe zawody jeździeckie 333
2. Krajowe zawody jeździeckie 333
3. Rejestry hodowlane 333
4. Księgi stadne 333
5. Oznaczenia rasowe 334
6. Inne skróty i oznaczenia 335
Literatura 337