UWAGA PROSZĘ O ZAKUP NAJMNIEJ 5 SZTUK CHMIELU
Mrozoodporna bylina z rodziny konopiowatych. W stanie dzikim występowała prawdopodobnie w południowej Europie, na Bliskim Wschodzie i w Ameryce Północnej. Na stanowiskach naturalnych dorasta do 8m, uprawiana nawet do 12m. Mrozoodporna do -34°C. Łodyga płożąca się lub pnąca (wymaga podpór), zawsze wije się w prawo. Roślina dwupienna, kwiaty żeńskie przypominają kształtem szyszki.Jest to przyprawa do piwa.
Młode pędy mogą mieć zastosowanie w kuchni – surowe przyrządza się jako surówki, gotowane przypominają w smaku szparagi. Pliniusz Starszy, w swojej "Historii Naturalis" wymienia chmiel jako delikatną jarzynę. Opinię tę potwierdza Marcjalis w jednym ze swoich epigramatów. Młode pędy i liście mogą zostać wykorzystane także do przygotowania zupy.
Roślina lecznicza:
Zawiera substancje o właściwościach uspokajających, bakteriostatycznych i moczopędnych. Napar z chmielu pomaga przy zasypianiu i bezsenności, łagodzi nadpobudliwość, stosowany jest w leczeniu gruczołu krokowego, usprawnia trawienie. Jako że ma silne działanie bakteriobójcze, wyciąg z szyszek stosuje się na wrzody i trudno gojące się rany. Używany w kosmetyce ze względu na właściwości opóźniające proces starzenia się skóry.