Cebula Wolska
Odmiana Wolska jest późna, bardzo plenna i dobrze znosi przechowywanie zimą. Są to cebule duże, kuliste, ale najbardziej charakterystyczny w nich jest smak. Oferuje intensywne doznania dla kubków smakowych, ze względu na soczysty, biały miąższ, o ostrym, wyrazistym smaku. Nie jest łatwa w uprawie, wymaga gleby żyznej, próchniczej i wilgotnej.
Zalety:
- Wyrazisty, intensywny smak,
- bardzo plenna, osiąga wagę 90-160 gram,
- dobrze pasuje do sałatek,
- łatwa w przechowywaniu zimą.
Ciekawostki:
- Cebula jest źródłem witamin C, B oraz A.
- Działa odkwaszająco na organizm.
- W jej miąższu są zawarte związki siarki zwane fitoncydami, mającymi działanie bakteriobójcze.
- Sok z cebuli może działać jak naturalny antybiotyk.
Wysiew:
- Siać w marcu i kwietniu.
- Odległość co 30-40 cm.
- Zbiór późny w sierpniu i wrześniu.