Cebula Sochaczewska
Ta odmiana cebuli powstała przed II wojną światową na podstawie odmiany cebuli Wolskiej, charakteryzującej się bogatym smakiem. Odmiana Sochaczewska jest późna i bardzo plenna, cebule, które wyrastają zbliżają się do siebie kształtem, są duże i okryte mocną, dobrze przylegającą łuską. Wybierana głównie ze względu na plenność i równe rozmiary.
Zalety:
- Duże, równomierne plony,
- Dobra do zimowania,
- Biała barwa bez przebarwień.
Ciekawostki:
- Cebula jest źródłem witamin C, B oraz A.
- Działa odkwaszająco na organizm.
- W jej miąższu są zawarte związki siarki zwane fitoncydami, mającymi działanie bakteriobójcze.
- Sok z cebuli może działać jak naturalny antybiotyk.
Wysiew:
- Siać w marcu i kwietniu.
- Odległość co 30-40 cm.
- Zbiór późny w sierpniu i wrześniu.