Nasiona chia pochodzą z rodziny szałwii hiszpańskiej, która do niedawna traktowana była jako chwast. Dziś, coraz częściej podkreśla się ich kulinarną tradycję, sięgającą epoki Azteków, Inków i Majów, kiedy to były traktowane jako zboże. Charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego i kwasów tłuszczowych omega 3, a zawarty w nich kwas alfa-linolenowy (ALA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie). Nasiona chia są bogactwem cynku, który przyczynia się m.in. do prawidłowego metabolizmu kwasów tłuszczowych i węglowodanów. Jest doskonałym źródłem magnezu, żelaza czy kwasu foliowego, które przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Posiadają wysoką zdolność do absorbowania wody (wchłaniają 10 razy więcej wody niż wynosi ich waga!). Dzienne spożycie nasion chia nie powinno przekraczać 15 g (3 łyżeczki). Zróżnicowana dieta i zdrowy styl życia są istotne dla zachowania zdrowia. Jedna z najważniejszych roślin uprawianych przez Azteków już w czasach prekolumbijskich.
kuchnia Peru. z serca Andów. źródło kwasów omega-3. produkt bezglutenowy. odpowiedni dla wegan. źródło błonnika. źrodło magnezu