Burak Okrągły Ciemnoczerwony
Buraki to warzywa znane w ogrodach i kuchniach Polski od dawna. Są bardzo popularne jako podstawy zup lub dodatki do sałatek i dań głównych. Ma także właściwości zdrowotne, na przykład przy anemii. Jest odmianą uniwersalną, wczesną oraz bardzo plenną, odmiana Czerwona kula jest bardzo dobra do przetwórstwa, nadaje się do długiego przechowywania.
Zalety:
- Jest bogaty w witaminy C, A, B1 i potas.
- Można go jeść zarówno na surowo jak i przetworzonego,
- Ma właściwości odkwaszające organizm,
- Można je długo przechowywać,
- Łatwy w uprawie
Ciekawostki:
- Zawartość witamin C, A, B1 i kwasu foliowego, poprawia kondycję włosów, skóry oraz paznokci, oraz dobry dla kobiet w ciąży.
- Warto je sadzić tam, gdzie wcześniej rosły rzodkiewka czy sałata, a unikać miejsc gdzie rosły warzywa korzeniowe.
- Jedzony na surowo dostarcza większej ilości witamin.
- Młode liście buraków mają więcej wartości odżywczych niż ich korzenie.
Zawiera dużą ilość cukrów, intensywne i równomierne zabarwienie miąższu. Łatwy w uprawie, nadaje się do uprawy w każdej glebie bogatej w składniki odżywcze. Polecany do zbioru pęczkowego, zwłaszcza, że ma dużą wytrzymałość na warunki przechowywania.
Wysiew:
- Na zbiór wczesny wysiać ok. połowy kwietnia,
- na zbiór jesienno-zimowy - od końca maja do połowy czerwca.
- Odległość rzędów 30-40 cm.
- Przerwać po wzejściu roślin co 5-6 cm.