Oferowany produkt ma pojemność 314 ml i zawiera 170 gram wsadu grzybowego
Bardzo Ważne !
Jako że zajmujemy, się produkcją i sprzedażą produktów spożywczych jesteśmy zgłoszeni do sanepidu i podlegamy kontroli jako zakład przetwórczy jak również cały proces produkcyjny od zbioru po efekt końcowy jest pod bacznym okiem grzyboznawcy
Oferowane grzyby pochodzą z tegorocznych zbiorów wszystkie grzyby, które oferuję, państwu są, w 100% zdrowe nie posiadają, żadnych dziur po robakach zbiory pochodzą z rejonu Lubelszczyzny.
Dodatkowo oferowane produkty grzybowe, które państwu oferuję, zostały uwzględnione w projekcie szlakami Lubelszczyzny i zostały umieszczone w książce kucharskiej
Każdy słoik zawiera etykietę, na której umieszczone są niezbędne informacje takie jak skład rok zbioru numer atestu, z jakiej partii zbioru pochodzą
grzyby do słoików są, segregowane pod względem wielkości tak równomiernie przechodziły, smakiem zalewy większe okazy są przekrawane, aby pokazać, że daję do słoików tylko zdrowe okazy
dodatkowo poniżej wykaz grzybów przeznaczonych do obrotu na podstawie ustawy ministra zdrowia z dnia 17 maja 2011 roku
WYKAZ GRZYBÓW DOPUSZCZONYCH DO OBROTU LUB PRODUKCJI PRZETWORÓW GRZYBOWYCH ORAZ ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH ZAWIERAJĄCYCH GRZYBY
1) boczniak ostrygowaty – Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm.;
2) borowik szlachetny (prawdziwek wszystkie odmiany) – Boletus edulis Bull.;
3) czubajka kania – Macrolepiota procera (Scop.) Singer;
4) gąska zielonka (zielona) – Tricholoma equestre (L.) P. Kumm.;
5) kolczak obłączasty – Hydnum repandum L.;
6) koźlarz babka (wszystkie odmiany) – Leccinum scabrum (Bull.) Gray;
7) koźlarz czerwony (wszystkie odmiany) – Leccinum rufum (Schaeff.) Kreisel;
8) koźlarz grabowy – Leccinum pseudoscabrum (Kallenb.) Šutara;
9) lejkowiec dęty – Craterellus cornucopioides (L.) Pers.;
10) lejkówka wonna – Clitocybe odora (Bull.) P. Kumm.;
11) łuskwiak nameko – Pholiota nameko (T. Itô) S. Ito et S. Imai;
12) łuszczak zmienny – Kuehneromyces mutabilis (Schaeff.) Singer et A.H. Sm., pochodzący wyłącznie z uprawy;
13) maślak pstry – Suillus variegatus (Sw.) Kuntze;
14) maślak sitarz – Suillus bovinus (Pers.) Roussel;
15) maślak ziarnisty – Suillus granulatus (L.) Roussel;
16) maślak zwyczajny – Suillus luteus (L.) Roussel;
17) maślak żółty – Suillus grevillei (Klotzsch) Singer;
18) mleczaj późnojesienny (jodłowy) – Lactarius salmonicolor R. Heim et Leclair;
19) mleczaj rydz – Lactarius deliciosus (L.) Gray;
20) mleczaj smaczny – Lactarius volemus (Fr.) Fr.;
21) mleczaj świerkowy – Lactarius deterrimus Gröger;
22) naparstniczka czeska – Verpa bohemica (Krombh.) J. Schröt., pochodząca spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
23) opieńka miodowa – Armillaria mellea (Vahl) P. Kumm.;
24) piaskowiec kasztanowaty – Gyroporus castaneus (Bull.) Quél.;
25) piaskowiec modrzak – Gyroporus cyanescens (Bull.) Quél.;
26) pieczarka dwuzarodnikowa (ogrodowa) – Agaricus bisporus (J.E. Lange) Imbach, z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
27) pieczarka lśniąca – Agaricus silvaticus Schaeff., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
28) pieczarka ogrodowa – Agaricus hortensis Pers., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
29) pieczarka polna – Agaricus campestris L., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
30) pieczarka miejska (szlachetna) – Agaricus bitorquis (Quél.) Sacc., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
31) pieczarka zaroślowa – Agaricus silvicola (Vittad.) Peck, z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
32) pieprznik jadalny (kurka) – Cantharellus cibarius Fr.;
33) płachetka kołpakowata – Rozites caperatus (Pers.) P. Karst.;
34) pochwiak wielkopochwowy (pochwiasty) – Volvariella volvacea (Bull.) Singer;
35) podgrzybek brunatny – Xerocomus badius (Fr.) Kühner;
36) podgrzybek zajączek – Xerocomus subtomentosus (L.) Quél.;
37) podgrzybek złotawy – Xerocomus chrysenteron (Bull.) Quél.;
38) smardz jadalny – Morchella esculenta (L.) Pers., pochodzący wyłącznie z terenów ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych i terenów zielonych oraz spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
39) smardz stożkowaty – Morchella conica Pers., pochodzący wyłącznie z terenów ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych i terenów zielonych oraz spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
40) trufla czarnozarodnikowa – Tuber melanosporum Vittad.;
41) trufla letnia – Tuber aestivum (Wulfen) Spreng.;
42) trufla zimowa – Tuber brumale Vittad.;
43) trzęsak morszczynowaty – Tremella fuciformis Berk.;
44) twardziak (Shii–take) – Lentinus edodes (Berk.) Singer;
45) twardzioszek przydrożny – Marasmius oreades (Bolton) Fr.;
46) ucho bzowe – Hirneola auricula-judae (Bull.) Berk.;
47) uszak gęstowłosy (grzyby mun) – Auricularia polytricha (Mont.) Sacc.
Na każdym sprzedanym produkcie znajduje się informacyjna etykieta, na której umieszczone są wszystkie ważne informacje dotyczące produktu.
Większe okazy są przecinane, aby ładniej się prezentowały w słoiku, jak również by było widać, że są zdrowe i nie posiadają zaczerwienia (robaków)