Boczniaki suszone - grzyby z wielu rejonów
Produkt pakowany w papierowy worek z foliowym wnętrzem.
Boczniak pochodzi z Chin, a spotkać go można w lasach Europy, Azji i na terenie obydwu Ameryk. W Polsce najczęściej występującą odmianą jest odmiana ostrygowata. Świeże grzyby boczniaka można przechowywać w lodówce zaledwie kilka dni, za to suszone, sproszkowane odpowiedniki – nawet kilkanaście miesięcy.
Cenne właściwości
Boczniaki poza swoimi walorami smakowymi, są bogate w aminokwasy, łatwo przyswajalne białka, witaminy z grupy B i sole mineralne.
Co ciekawe w 100 gramach posiadają aż do 42 g białka. Są produktem polecanym dla osób z cukrzycą, ze względu na wysoką zawartość błonnika i białek oraz niską zawartość węglowodanów oraz tłuszczów. Według badań, uzupełnienie wypieków (np. chleba czy herbatników) zmielonym boczniakiem podniesie ich walory odżywcze i smakowe.
Produkt wysyłany jest w opakowaniu typu "doypack" ze struną, a to pozwala na zachowanie długiej świeżości.
Opakowanie jest trwałe i można je wielokrotnie otwierać i zamykać.
- Nazwa łacińska: Pleurotus
- Opis towaru: Boczniaki świetnie sprawdzają się w sałatkach, zupach oraz sosach. Idealnie komponują się jako dodatek do farszu, naleśników, pierogów oraz omletu. Suszone boczniaki nadadzą wyjątkowego smaku i aromatu kotletom mielonym.
- Skład towaru: 100% boczniaki.
- Kraj pochodzenia: Polska
- Smak: łagodny
* Warto pamiętać, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
* W zakładzie pakowane są również: sezam, gorczyca, seler, produkty zawierające gluten, różne orzechy.
Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
* Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
* UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.