Bób Windsor Biały
Bób Windsor najczęściej gości na polskich stołach ze względu na walory smakowe. To bardzo plemienna odmiana średnio późna o zwartym rozgałęzieniu. Dorasta do ok. 100-120 cm wysokości, zawiązując liczne strąki (6-10). Pojedynczy strąk zawiera 3-4 nasiona. W zależności od terminu wysiewu rozpoczyna plonowanie pod koniec czerwca lub w pierwszej połowie lipca. Strąki można zbierać do sierpnia.Bób Windsor wymaga żyznej, zasobnej w składniki pokarmowe gleby o odczynie lekko zasadowym lub obojętnym. Najlepiej czuje się na stanowiskach wilgotnych – torfach i glebach gliniasto-piaszczystych. Dobrze rośnie w miejscach słonecznych lub lekko zacienionych. Znosi przymrozki do -4°C. Bób Windsor wymaga intensywnego nawożenia. Aby w pełni rozwinąć potencjał plonotwórczy odmiany, przed wysiewem warto wzbogacić podłoże nawozem organicznym.Zalety:
- Duże nasiona
- Wysoka plenność
- Wybitne walory smakowe
- Bez tendencji do pokładania się
- Odporność na przymrozki
Ciekawostki:
- Nasiona bobu są bogate w białko, błonnik i witaminy z grupy B. Stanowią także skarbnicę soli mineralnych, takich jak magnez i żelazo.
- To doskonała alternatywa mięsa, głównie ze względu na zawartość białka. Nasiona polecane są wegetarianom oraz osobom, które z pewnych powodów ograniczają spożycie produktów odzwierzęcych.
- Ugotowany bób ma tylko 85 kcal w 100 g. Nie zawiera cholesterolu, dlatego zalecany jest osobom z problemami krążenia.
- Bób można gotować, konserwować lub spożywać bezpośrednio.
Wysiew:
- Od marca do maja,
- w rzędy po 40-60 cm,
- po 2-3 nasiona.