BIO Cynamon Cejloński 40g ekologiczny w słoiczku
Cynamonowiec cejloński wywodzi się z Cejlonu (Sri Lanka). Obecnie występuje na wybrzeżach Indii, Mauritiusie, Madagaskarze i na Wyspach Sundajskich. Jest także szeroko uprawiany w południowo- wschodniej Azji, na Antylach, Ameryce Południowej, krajach strefy tropikalnej. Poznajemy go po tym, że jest słodszy od cynamonu cassia (chińskiego) i jaśniejszy kolorem o kilka tonów. Nie podrażnia języka ani nozdrzy, a w smaku jest łagodny, słodkawy i szlachetny.
Cynamon cejloński posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jedną z głównych zalet tej przyprawy jest wspomaganie odchudzania. Dodatkowo wzmacnia odporność i trawienie. Jest dobrym źródłem antyoksydantów, wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, wzmacniające układ odpornościowy. W medycynie ludowej wykorzystywany jest jako środek leczniczy przy dolegliwościach trawiennych (wzdęciach, biegunkach, skurczach żołądka, zgadze, wrzodach). Pobudza wydzielanie żółci i soków trawiennych, a także zwiększa wchłanianie składników odżywczych. Ma także działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, dzięki czemu dodawany jest również do pasty do zębów celem przeciwdziałania próchnicy oraz stanom zapalnym dziąseł.
Cynamon ma wiele zastosowań w kuchni. Jest mile widzianym składnikiem wszelkiego rodzaju ciast, dla niektórych niezbędnym elementem szarlotki. Szczyptę cynamonu można dodać do kawy, herbaty, kompotu, kakao, gorącej czekolady. Świetnie sprawdza się także w puddingach i musach jabłkowych. Często z cynamonem łączy się miód, np. można 2 łyżeczki cynamonu wymieszać z 3 łyżkami miodu i taką pastę nakładać na kanapki - jest smaczna, a dodatkowo ma działanie prozdrowotne: łagodzi kaszel i inne objawy przeziębienia. W krajach azjatyckich i orientalnych cynamon jest dodatkiem do wielu tradycyjnych potraw i mieszanek przyprawowych - dzięki niemu potrawy są tak aromatyczne i rozgrzewające.
Cynamon cejloński to sproszkowana kora drzewa cynamonowego. Posiada słodki smak. Doskonale sprawdzi się, jako dodatek do wypieków, kawy oraz aromat świąteczny. Jest to przyprawa znana od wieków, a jej aromat jest bardzo intensywny.
-----
Do każdego słoiczka dołączamy naklejkę z miejscem na wpisanie nazwy przyprawy - jeżeli masz kuchnię zorganizowaną w taki sposób, że przypraw szukasz patrząc na słoiczki od góry, ułatwi Ci to organizację kuchennej szuflady z przyprawami. Możesz też wykorzystać naklejkę po zużyciu zawartości słoiczka - przyda Ci się do opisania, co w nim przechowujesz.
------
skład: cynamon cejloński BIO 100%
najlepiej spożyć przed: 31.12.2023
kraj pochodzenia: produkcja - Polska, surowiec - Sri Lanka
---------
Zaufaj naturze - dała nam wszystko, czego potrzebujemy. BIOrę - jedzenie dobre z natury.
Nasze produkty sprzedajemy w słoikach - w ekologicznych i trwałych opakowaniach. Słoiki gwarantują, że produkty zachowują na dłużej swoje właściwości i idealny smak, a jedzenie nie ma kontaktu z tworzywami sztucznymi. Wszystkie nasze etykiety drukujemy na papierze z certyfikatem FSC. Warto pamiętać, że szkło i metal można poddawać recyklingowi w nieskończoność, zawsze odzyskuje się przy tym 100% surowca. Dla naszej marki to bardzo ważne, by rozsądnie zarządzać zasobami naturalnymi.
Nasze słoiki są zwrotne. Jeżeli nie planujesz wykorzystać ich na własne potrzeby, odeślij je do nas, a my wykorzystamy je ponownie. Dziękujemy Ci za to, że chcesz razem z nami dbać o środowisko - za każdy zwrot dowolnych 12 słoików odwdzięczamy się kuponem rabatowym na zakupy w naszym sklepie.