BASILUR kolekcja herbat białych 40tb
Zestaw różnych kompozycji białej herbaty z naturalnymi dodatkami w wygodnej, ekspresowej wersji.
Wersja Assorted została stworzona z myślą o osobach, które pragną cieszyć się najwyższej jakości herbatą w wygodnej, ekspresowej wersji. Dzięki temu w każdym miejscu szybko i łatwo przygotujesz ulubiony napar.
Decydując się na to opakowanie, zyskujesz aż 4 smaki z kolekcji!
- Forest Fruit - pyszne połączenie ekskluzywnej białej herbaty z naturalnym aromatem owoców leśnych - truskawki, maliny i jeżyny. Ciesz się tym łagodnie słodkim i orzeźwiającym smakiem zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Forest Fruit będzie doskonale komponować się z odrobiną miodu. Mango Orange - zachwycająca kompozycja białej herbaty cejlońskiej z naturalnym aromatem mango i pomarańczy. Pozwala cieszyć się słodkim, cytrusowym naparem, który będzie ucztą dla Twojego podniebienia zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Koniecznie spróbuj Mango Orange z dodatkiem miodu.
- Peach Rose - kombinacja białej herbaty cejlońskiej z naturalnym aromatem brzoskwini i róży. Ten subtelny dobór składników zaowocuje cudownie pachnącym naparem na każdą okazję.
- Strawberry Vanilla - orzeźwiająca mieszanka białej herbaty z naturalnym aromatem wanilii i truskawki. Subtelny, owocowy napar zwieńczony kremowym akcentem będzie Twoim ulubionym napojem, wybornie smakującym również w formie schłodzonej ice tea. Przekonaj się, jak smakuje z dodatkiem miodu.
Herbaty z serii White Tea Collection zawierają mniej kofeiny i więcej antyoksydantów w porównaniu z innymi rodzajami herbat.
Masa netto: 60 g
Liczba saszetek: 40 szt.
Herbata jest w 100% Ozone Friendly. Saszetki wewnątrz są w pełni biodegradowalne - zostały wyprodukowane bez użycia plastiku i zszywek, więc zużytą torebkę możesz bez obaw wrzucić do kompostownika.
Składniki:
Forest Fruit: biała herbata cejlońska (96%) z dodatkiem naturalnego aromatu owoców leśnych (4%).
Mango Orange: biała herbata cejlońska (95%) z dodatkiem naturalnego aromatu mango (3%) i pomarańczy (2%)
Peach Rose: biała herbata cejlońska (95%) z dodatkiem naturalnego aromatu brzoskwini (2,5%) i róży (2,5%).
Strawberry Vanilla: biała herbata cejlońska (95%) z dodatkiem naturalnego aromatu truskawki (3,5%) i wanilii (1,5%).
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Biała herbata:
Biała herbata to najmniej przetworzony gatunek - poddawana jest jedynie procesowi więdnięcia i suszenia, nie jest zwijana ani prażona w żaden sposób. Przy zbiorze przywiązuje się wielką wagę do tego, by nie uszkodzić delikatnych i młodziutkich pędów. Proces więdnięcia trwa bardzo długo i nie jest przyspieszany, dlatego oksydacja zachodzi w naprawdę niewielkim stopniu.
Dzięki takiej obróbce herbaty białe zachowują swoje organiczne właściwości. Liście przechodzą przez etap suszenia naturalnie, dlatego mają srebrny odcień i lekki jasny meszek – to tzw. silver tips.
Odkryj dobroczynne właściwości królowej herbat!
- Biała herbata zawiera dwa razy więcej polifenoli niż zielona herbata, a co za tym idzie wykazuje najsilniejsze działanie antyoksydacyjne ze wszystkich gatunków herbat.
- Może działać przeciwnowotworowo – dzięki wyżej wymienionej zawartości polifenoli zmniejsza ryzyko powstawania zmian nowotworowych w komórkach.
- Jest prawdziwym eliksirem młodości – to wolne rodniki powodują starzenie się skóry, a ponieważ biała herbata chroni przed ich szkodliwym działaniem, to chroni również naszą skórę przed przyspieszonym procesem starzenia się.
- Jej systematyczne picie wpływa na obniżenie tzw. złego cholesterolu i podniesienie tego dobrego, dzięki czemu ma zbawienny wpływ na nasze serce i układ krwionośny.
- Ma działanie antybakteryjne i antywirusowe oraz wzmacnia odporność organizmu.
- Ma dobroczynny wpływ na cerę – rozświetla ją i nawilża.
- Dzięki wysokiej zawartości flawonoidów łagodzi reakcje alergiczne.
- Może być z powodzeniem stosowana jako tonik, ponieważ normalizuje koloryt skóry, a także chroni ją przed działaniem promieni UV.
- Wzmacnia kości, chroni przed zapaleniami stawów i osteoporozą.
- Podobnie jak zielona herbata działa uspokajająco.
- Może być polecana diabetykom, ponieważ jej systematyczne picie pomaga uregulować poziom glukozy i insuliny we krwi.
Sposób parzenia:
Torebkę herbaty zalać gorącą wodą o temperaturze od 80 do 90°C. Czas parzenia powinien wynosić od 2 do 5 minut.
Można parzyć na dwa sposoby:
- Przy parzeniu krótkim - do 2 minut, napar będzie orzeźwiający i bardziej pobudzający.
- Przy parzeniu dłuższym - do 5 minut, napar będzie zawierał mniej kofeiny, a jego działanie będzie relaksujące.
Zbyt długie parzenie powoduje cierpkość w smaku naparu, nie sprawia natomiast, że będzie zawierał więcej kofeiny i pobudzał bardziej.
Przeciwnie - wytwarzające się z każdą kolejną minutą garbniki, nadające gorzki smak, neutralizują działanie teiny.
Białą herbatę możemy parzyć wielokrotnie (od dwóch do kilku razy). Należy wydłużać każde kolejne parzenie o następne 30-60 sekund.