BASILUR herbata biała Mango i Pomarańcza 20 kop
Zachwycające połączenie ekskluzywnej białej herbaty z naturalnym aromatem mango i pomarańczy w wygodnej, ekspresowej wersji.
Ten dobór składników zaowocuje słodkim, cytrusowym napojem, który przeniesie Cię myślami pod pachnące latem, wiecznie zielone drzewa mango i pomarańczy. Szlachetny charakter naparu wspaniale uzupełniają łagodnie cierpkie i soczyście owocowe nuty. Ciesz się tym subtelnym smakiem w klasycznej wersji na ciepło lub w formie orzeźwiającej ice tea z dodatkiem miodu.
Basilur Mango Orange to prawdziwa uczta dla zmysłów w filiżance, która zachwyci miłośników orzeźwiających wariacji. Idealny pomysł na luksusowy prezent dla bliskiej osoby.
Podaruj sobie i tym, których kochasz niezapomniane chwile przy herbacie cenionej przez koneserów na całym świecie.
Herbaty z serii White Tea Collection zawierają mniej kofeiny i więcej antyoksydantów w porównaniu z innymi rodzajami herbat.
Masa netto: 30 g
Liczba saszetek: 20 szt.
Herbata jest w 100% Ozone Friendly. Saszetki wewnątrz są w pełni biodegradowalne - zostały wyprodukowane bez użycia plastiku i zszywek, więc zużytą torebkę możesz bez obaw wrzucić do kompostownika.
Składniki: biała herbata cejlońska (95%) z dodatkiem naturalnego aromatu mango (3%) i pomarańczy (2%).
Kraj pochodzenia: Sri LankaBiała herbata:
Biała herbata to najmniej przetworzony gatunek - poddawana jest jedynie procesowi więdnięcia i suszenia, nie jest zwijana ani prażona w żaden sposób. Przy zbiorze przywiązuje się wielką wagę do tego, by nie uszkodzić delikatnych i młodziutkich pędów. Proces więdnięcia trwa bardzo długo i nie jest przyspieszany, dlatego oksydacja zachodzi w naprawdę niewielkim stopniu.
Dzięki takiej obróbce herbaty białe zachowują swoje organiczne właściwości. Liście przechodzą przez etap suszenia naturalnie, dlatego mają srebrny odcień i lekki jasny meszek – to tzw. silver tips.
Odkryj dobroczynne właściwości królowej herbat!
- Biała herbata zawiera dwa razy więcej polifenoli niż zielona herbata, a co za tym idzie wykazuje najsilniejsze działanie antyoksydacyjne ze wszystkich gatunków herbat.
- Może działać przeciwnowotworowo – dzięki wyżej wymienionej zawartości polifenoli zmniejsza ryzyko powstawania zmian nowotworowych w komórkach.
- Jest prawdziwym eliksirem młodości – to wolne rodniki powodują starzenie się skóry, a ponieważ biała herbata chroni przed ich szkodliwym działaniem, to chroni również naszą skórę przed przyspieszonym procesem starzenia się.
- Jej systematyczne picie wpływa na obniżenie tzw. złego cholesterolu i podniesienie tego dobrego, dzięki czemu ma zbawienny wpływ na nasze serce i układ krwionośny.
- Ma działanie antybakteryjne i antywirusowe oraz wzmacnia odporność organizmu.
- Ma dobroczynny wpływ na cerę – rozświetla ją i nawilża.
- Dzięki wysokiej zawartości flawonoidów łagodzi reakcje alergiczne.
- Może być z powodzeniem stosowana jako tonik, ponieważ normalizuje koloryt skóry, a także chroni ją przed działaniem promieni UV.
- Wzmacnia kości, chroni przed zapaleniami stawów i osteoporozą.
- Podobnie jak zielona herbata działa uspokajająco.
- Może być polecana diabetykom, ponieważ jej systematyczne picie pomaga uregulować poziom glukozy i insuliny we krwi.
Sposób parzenia:
Torebkę herbaty zalać gorącą wodą o temperaturze od 80 do 90°C. Czas parzenia powinien wynosić od 2 do 5 minut.
Można parzyć na dwa sposoby:
- Przy parzeniu krótkim - do 2 minut, napar będzie orzeźwiający i bardziej pobudzający.
- Przy parzeniu dłuższym - do 5 minut, napar będzie zawierał mniej kofeiny, a jego działanie będzie relaksujące.
Zbyt długie parzenie powoduje cierpkość w smaku naparu, nie sprawia natomiast, że będzie zawierał więcej kofeiny i pobudzał bardziej.
Przeciwnie - wytwarzające się z każdą kolejną minutą garbniki, nadające gorzki smak, neutralizują działanie teiny.
Białą herbatę możemy parzyć wielokrotnie (od dwóch do kilku razy). Należy wydłużać każde kolejne parzenie o następne 30-60 sekund.