AZAÏS-POLITO to rodzinna i rzemieślnicza fabryka przetworów, konserw, zup, dań z rybą wszelaką. Po 50 latach jest bardzo znana we Francji i uznawana za przedsiębiorstwo o najwyższej jakości produkcji w regionie Langwedocja-Roussillon. Ta mała rodzinna firma jest dziś ostatnią fabryką konserw w mieście Sète, kiedyś najważniejszym francuskim porcie rybackim na Morzu Śródziemnym, gdzie została założona w 1963 roku przez dwie stare rodziny producentów z Sète. Przy okazji, bardzo urokliwe miasteczko, które trzeba odwiedzić będąc w okolicy Montpelier. Jak ktoś widział film "Presque" po polsku "Szczęściarze", to ostatnie sceny dzieją się właśnie na jeziorze w pobliżu Sète.
---------
Co może być bardziej odświętnego niż homar na dobry początek wieczoru? Dzięki tym rillettes możesz cieszyć się delikatnym i pysznym miąższem tego skorupiaka, niezależnie od pory roku. Są przygotowywane w prosty sposób, z pokrojonego homara (aż 60% składników), doprawione nutą koniaku i pysznie kremową, świeżą śmietaną. Stanowią oryginalną i wykwintną alternatywę dla tradycyjnych pasztetów i rillettes wieprzowych podawanych jako aperitif. Alternatywę dość drogą, ale treściwą i autentyczną.
Jak podawać rillettes z homarem?
Rozłóż rillettes na grzance pieczonej w piekarniku jako aperitif i podawaj z kieliszkiem białego wina, najlepiej wytrawnego.
Danie, którym można się delektować o każdej porze roku!
Skład: Homar 60%, olej rzepakowy, świeża śmietana (mleko), cebula, masło (mleko), koniak, sól, karagen (ekstrakt z wodorostów), pieprz.
Uwaga, naprawdę mały słoik (95 g), naprawdę duża przyjemność.