Tytuł
|
Atlas chorób bydła
|
Autor
|
R.W. Blowey, A.D.
Weaver |
Wydawca
|
Elsevier Urban &
Partner Sp. z o.o. |
Rok wydania
|
2008
|
Liczba stron
|
250
|
Wymiary
|
195 x 265 mm
|
Okładka
|
twarda
|
ISBN
|
978-83-7609-048-1
|
Redaktor wydania polskiego: J. Nicpoń
Atlas chorób bydła zawiera 752 kolorowe zdjęcia przedstawiające ponad 360
zaburzeń i chorób występujących u bydła. Ilustracje zebrano od 100 autorów,
znanych specjalistów z 5 kontynentów: Ameryki, Afryki, Azji, Europy i
Australii.
Opracowanie to jest unikatowe na skalę światową. Autorzy położyli główny
nacisk na diagnostykę chorób bydła, rezygnując z opisu leczenia lub znacznie
go ograniczając - atlas obejmuje bowiem choroby występujące na całym świecie
i jest dostępny na wielu kontynentach, a kryteria dopuszczające leki oraz
ich nazwy są w wielu krajach bardzo różne.
Atlas jest kierowany do lekarzy zajmujących się leczeniem i profilaktyką
chorób bydła, do studentów wydziałów medycyny weterynaryjnej, a także do
zootechników i hodowców.
Spis treści:
1
Zaburzenia wrodzone
2 Choroby noworodków
3 Choroby układu powłokowego
4 Choroby układu pokarmowego
5 Choroby układu oddechowego
6 Choroby układu sercowo-naczyniowego
7 Zaburzenia w poruszaniu
Obwodowe odcinki kończyny i palec
Górny odcinek kończyny i kręgosłup
8 Choroby narządu wzroku
9 Choroby układu nerwowego
10 Choroby układu moczowo-płciowego
Drogi moczowe
Męskie drogi płciowe
Żeńskie drogi płciowe
11 Choroby wymienia i strzyków
12 Choroby zakaźne
13 Zaburzenia toksykologiczne
Tytuł |
Hodowla i użytkowanie bydła
|
Autor |
red. Z. Litwińczuk, T. Szulc
|
Wydawca |
PWRiL |
Rok wydania |
2005 |
Liczba stron |
412 |
Wymiary |
175x240mm |
Okładka |
twarda |
ISBN |
83-09-01794-4 |
Obejrzyj spis treści w pliku PDF
Opracowany podręcznik
napisany został przez zespół autorów reprezentujących główne ośrodki
akademickie kształcące studentów w zakresie zootechniki (hodowli zwierząt).
Stanowi on nowe, oryginalne opracowanie najważniejszych zagadnień z
dziedziny chowu, hodowli i użytkowania bydła.
W 14 rozdziałach
omówiono całość problematyki przekazywanej studentom w ramach przedmiotu
„Hodowla i użytkowanie bydła", Przedstawiono znaczenie gospodarcze tego
gatunku zwierząt, jego pochodzenie, systematykę i szczegółową
charakterystykę współczesnych ras bydła, metody oceny pokroju. Ważną
częścią tego podręcznika są rozdziały dotyczące rozrodu bydła (z
wykorzystaniem biotechnik), organizacji pracy hodowlanej, wychowu cieląt,
żywienia bydła, w tym głównie krów mlecznych, uwzględniające najnowsze
wprowadzane w tym zakresie technologie. Obok wiadomości podstawowych
podanych zostało wiele informacji szczegółowych, przydatnych bezpośrednio w
praktyce hodowlanej i stanowiących istotną część w programie nauczania na
akademiach rolniczych. Przedstawiono również behawior bydła w świetle
europejskich standardów dobrostanu, metody oceny jakości produktów
uzyskiwanych od tych zwierząt (uwzględniające normy Unii Europejskiej) oraz
aktualną strukturę organizacji i zarządzania hodowlą bydła w kraju.
Książka ta przeznaczona
jest dla studentów akademii rolniczych, zootechników, lekarzy weterynarii,
hodowców i producentów mleka, a także wszystkich tych, którzy z racji
wykonywania zawodu mają kontakt z bydłem i chcą pogłębić swoją wiedzę.
Zdajemy sobie sprawę, że
ze względu na ograniczoną objętość książki nie mogliśmy wyczerpująco omówić
wielu zagadnień. Zamieszczone piśmiennictwo powinno jednak umożliwić
Czytelnikowi dotarcie do literatury źródłowej i uzupełniającej, dostarczając
więcej wiedzy na interesujące tematy.
Zaprezentowane w
podręczniku firmy i organizacje, ściśle związane z hodowlą bydła oraz
produkcją mleka i mięsa wołowego, ułatwią osobom zainteresowanym nawiązanie
bezpośredniego kontaktu.