Aromatyczny i
świeży
Laur - Wawrzyn szlachetny
Laurus
nobilis
Był uprawiany już w starożytnej
Grecji i Rzymie. W starożytnej Grecji wierzono, iż wawrzyn to boskie drzewko,
własność Apollina - stąd wieńce laurowe dla zwycięzców zawodów
olimpijskich.
Występuje w stanie dzikim na obszarze
śródziemnomorskim, aż do południowych Alp. Jest również uprawiany w krajach
południowej Europy, Afryce i obu Amerykach.
Suszone liście laurowe znane są jako liście
bobkowe. Znjdują zastosowanie jako przyprawa, np. są dodatkiem do przyprawiania
zup, kapust zasmażnych, bigosu, gulaszu, mięs szczególnie wołowiny i dziczyzny
oraz wszelkich mrynat.
Liście laurowe zawierają olejki eteryczne,
garbniki i związki goryczowe. Mają dobry wpływ na układ pokarmowy, pobudzają
apetyt i wspomagają trawienie., przeciwdziałają wzdęciom.
Rady
ogrodnika: W naszych warunkach klimatycznych może być uprawiany w różnego
rodzaju pojemnikach i prowadzony w formie drzewka lub małego krzewu. Lubi
miejsca słoneczne, niezbyt wietrzne. Wymaga gleby żyznej i
przepuszczalnej. Ponieważ dobrze znosi przycinanie, nadaje się też na
bonsai. Znosi krótkotrwałe spadki temperatury poniżej 0 °C (nawet do
-10 °C), jednak dłuższe okresy mrozu są dla niego zabójcze. Najlepiej
zimuje w widnym pomieszczeniu, w temperaturze 2-4 °C, na przykład na
werandzie lub w zimnej szklarni. Przy wyższej temperaturze (10-15 °C)
pomieszczenie, w którym stoi powinno być często wietrzone. Trzeba jednak uważać,
żeby roślina nie stała bezpośrednio w zasięgu zimnego powietrza. Latem może
być wystawiany na balkon czy taras, dzięki czemu świeże liście laurowe będą w
zasiegu kuchni. Do suszenia najlepiej zrywać liście latem, kiedy są
najbardziej aromatyczne.
W naszej ofercie rośliny o wysokości około
20 cm ukorzenione w 1,5-litrowych pojemnikach. Poniżej przykładowa
sadzonka.
ZAPRASZAMY
| |