SYRYJSKA /ARABSKA kawa HAMWI
Kawa średnio palona, drobno zmielona z kardamonem.
Kraj pochodzenia : Zjednoczone Emiraty Arabskie (UAE)
POPULARNA W TURCJI
Składniki: 100% Palona i mielona czarna kawa arabica z 23%kardamonem (blue)
Drobno mielona kawa przeznaczona do parzenia w tygielku, ale i nie tylko.
Prawdziwość, wyrazistość i szlachetność pochodzenia arabskiego
Sposób przygotowania:
Do tygielka wsyp 2 łyżeczki bardzo drobno zmielonej kawy, dodaj 1 łyżeczkę cukru (oczywiście ilość cukru – według uznania) i wymieszaj. Zalej zimną wodą, zostawiając nieco miejsca na „kipienie”. Umieść tygielek na kuchence i ustaw na mały płomień.
Kiedy kawa zacznie się unosić (kipieć), podnieś tygielek i poczekaj aż nieco opadnie. Postaw ponownie tygielek na kuchence. Kiedy kawa po chwili znowu się uniesie aż po wrąbek, odstaw tygielek i zgaś płomień.
Wlej połowę zawartości tygielka do filiżanki – dość szybkim ruchem. Resztę zamieszaj, robiąc okrężne ruchy tygielkiem (nie mieszaj łyżką) i wlej do filiżanki.
Na kawie powinna pojawić się pianka o grubości ok. 0,5 cm.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z daleka od materiałów mocno aromatyzowanych.
Pojemność: 450g
Kraj pochodzenia : Zjednoczone Emiraty Arabskie