Zrób krystalicznie czyste wino z filtrem do wina.
Ten filtr działa z grawitacją.
Użyj syfonu z fermentora i podłącz go do filtra.
Jeśli wino jest mętne, najlepiej najpierw użyć filtra zgrubnego, a następnie przejść na filtr średni lub dokładny, w przeciwnym razie filtr może się zatkać zbyt szybko.
Lub użyj samego filtra dokładnego, jeśli wino wymaga dodatkowego dotyku, aby było krystalicznie czyste.
Opis
Urządzenie grawitacyjne do filtracji
Urządzenie przystosowane jest do filtrowania metodą grawitacyjną (swobodnego przepływu) lub mechaniczną po podłączeniu niewielkiej pompki do balonu.
Instrukcja:
- Nawilżamy wkład filtracyjny (wkład filtracyjny nie jest dokładany do zestawu) i umieszczamy go w filtrze meszkiem do góry – w kierunku napływającego płynu
- Całość skręcamy śrubami
- Dociskamy obie części filtra.
- Filtr umieszczamy na szyjce balonu fermentacyjnego lub po rozwieszeniu drucików na wiadrze lub pojemniku fermentacyjnym.
- Zasysamy wino rurką i zaciskamy czarny zacisk.
- Nakładamy końcówkę rurki na górną część aparatu filtracyjnego i odblokowujemy zacisk.
- Odpowietrzamy filtr małym czarnym zaworkiem znajdującym się w górnej pokrywie a następnie wciskamy czarny zaworek żeby nie wyciekało wino.
- Teraz rozpoczyna się proces filtracji na zasadzie grawitacji.
Aby rozpocząć używanie filtra należy do niego dokupić zestaw wkładów filtracyjnych.
UWAGI:
- wino powinno być dobrze sklarowane klarowinem lub klarmedelem;
- filtr musi być dobrze dokręcony żeby szczelnie przylegał do górnej części;
- jeden wkład filtrujący 2000 lub 1000 wystarcza na przefiltrowanie około 23l wina dobrze sklarowanego;
- im wyższa różnica wysokości tym lepiej i szybciej następuje filtracja (23l ok. 10-15h).