Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka
⭐⭐⭐⭐⭐
✅ Autor: Opracowanie zbiorowe
✅ Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
✅ Oprawa: Miękka
✅ Stron: 777
✅ Format: 240x169
✅ Wydanie: 1
✅ Waga: 1260
✅ Wydanie: 1
✅ Rok: 2016
✅ ISBN: 978-83-233-3966-3
✅ EAN: 9788323339663
✅ Kod: 30611605 pl5%
Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą funkcję odżywczą, ale podejmuje też tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: „od pola rolnika do stołu użytkownika”. W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej, a także dodatki do żywności celowo dodane oraz alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej.Prof. dr hab. n. med. Emilia KolarzykTematyka podręcznika jest różnorodna, a przedstawione zagadnienia wymagają interdyscyplinarnego ujęcia, stąd też Autorzy opracowujący poszczególne problemy reprezentują różne dziedziny wiedzy medycznej i przyrodniczej. Sprawia to, że poziom merytoryczny podręcznika jest wysoki, a rozdziały opracowane są w sposób rzetelny i kompetentny. Zostały uwzględnione najnowsze osiągnięcia naukowe oraz aktualne piśmiennictwo i uregulowania prawne, obowiązujące zarówno w Polsce, jak i w innych krajach Unii Europejskiej. Tak napisany podręcznik znajdzie na pewno szerokie grono odbiorców.Z recenzji prof. dr. hab. n. med. Andrzeja BorzęckiegoZ satysfakcją pragnę podkreślić, że rozdziały związane z toksykologią prezentują szczególnie wysoki poziom naukowy, i wyrażam przekonanie, że takie będzie również odczucie Czytelników. Z całą odpowiedzialnością rekomenduję Czytelnikom podręcznik nbsp;Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka nbsp;pod redakcją Emilii Kolarzyk, stworzony przez interdyscyplinarne grono wysokiej klasy specjalistów.Z recenzji prof. dr. hab. n. med. Janusza Pacha