Agar bezglutenowy 30g BIO
0
Bezbarwna, żelująca substancja z ośmiu rodzajów morskich glonów.
Agar już 2 tys. lat temu był używany przez Chińczyków i Japończyków, a następnie inne narody Azji ze względu na wspaniałe wartości zdrowotne, wysoką zawartość minerałów, witamin i protein. Dzięki swojemu pochodzeniu posiada wysoką zawartość jodu, wapna i żelaza. W pełni wegański agar używany jest w kuchni zamiast żelatyny. Z jego dodatkiem można przyrządzać desery oraz galaretki. Jest polecany osobom z nadwagą, ponieważ ma zerową wartość energetyczną.
Składniki: glony morskie.
Agar należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Można rozpuszczać go w wodzie, wywarach warzywnych lub owocowych oraz sokach.
Posiada znak przekreślonego kłosa.
Wartość odżywcza (na 100 g produktu):
Energia : 720 kJ/172 kcal;
Tłuszcz : <0,5 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : <0,1 g;
Węglowodany : <0,5 g,
w tym cukry : <0,5 g;
Białko : <0,5 g;
Błonnik: 86 g;
Sól : 1,3 g.
Sposób przygotowania:
Do zagęszczania użyć 2 g (płaska łyżeczka do herbaty) na 500ml wody.
Aby uzyskać galaretkę, należy rozpuścić 2g agaru w 100ml zimnego płynu, gotować minutę, odstawić do ostygnięcia i przelać do naczynia z zimnymi składnikami, które chcemy zatopić w galarecie. Wstawić do lodówki na 3 godziny.
Zamienik żelatyny powstały z alg morskich, nie ma smaku i zapachu. Jest idealny do wyrobu galaretek lub deserów.